Caravancontrole

Instructie hoe achteruit te rijden door Theo Miltenburg

Caravancontrole

 

​Belangrijke datum: 25 maart 2017

 

 

 

 

 

De controle wordt georganiseerd door het bestuur van de plaatselijke afdeling.

In het regionale dagbladen wordt er eerst een uitnodiging geplaatst om deel te nemen en in te schrijven. De aangemelde deelnemers worden geplaatst op een deelnemerslijst.

Om geen lange wachttijden tijdens de controle te laten ontstaan wordt een rooster opgesteld en de tijden worden doorgegeven aan de caravan-eigenaars.

De controle wordt uitgevoerd door een team van twee agenten van politie, namelijk een van de wijkagenten geassisteerd door een deskundige van de politie die veel kennis heeft van voertuigen en daarbij vele jaren ervaring heeft vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. Verder wordt  de controle gedaan door de Harmelenaren Richo en Remco Severs, beide medewerkers van de ANWB en door een personeelslid van Carrosseriebedrijf Van Wiggen in Harmelen. Bij dit bedrijf mogen we te gast zijn en kunnen we gebruik maken van de bedrijfshal en de kantine.

Er wordt gewerkt aan de hand van een controleformulier en een soort controle-straat. Vrijwilligers van VVN begeleiden als gastheer/vrouw de eigenaars gedurende de hele controle en vullen  het cotroleformulier in.

Hoe is de werkwijze:

1. Eerst wordt door Van Wiggen de elektrische installatie gekeurd met name de aarding. De gasflesaansluitingen en gasleidingen worden daarna gekeurd. De banden worden gecontroleerd o.a. op ouderdom, profiel, haarscheurtjes en draagvermogen; ook de bandenspanning wordt gemeten.

2. De ANWB controleert vervolgens, nadat de caravan is opgekrikt, de wiellagers, de remmen en de bevestiging van de koppeling en losbreekinrichting. Ook wordt de wieldruk van beide wielen gemeten waarbij inclusief de kogeldruk de totale massa wordt bepaald. Het bleek in het verleden dat bij een aantal caravans de beladingsreserve minimaal was.

3. De politie controleert de verplichte documenten  van het ‘trekkend voortuig’ en de caravan zoals kentekenbewijzen, rijbewijs, WA-verzekering, toegestane massa, etc. Ook de spiegels, verlichting, remlichten, mistachterlicht, richtingaanwijzers,reflectors etc zullen gecontroleerd worden. Wat  bij voorgaande acties opviel is dat van bij een aantal combinaties de spiegels verkeerd stonden afgesteld en dat er bij een aantal zelfs niet langs de caravan gekeken kon worden.

4.Het  bestuurslid Theo Miltenburg van de gelijknamige rijschool, zal met een aantal deelnemers, als ze zich daarvoor hebben aangemeld, een achteruitrijdproef doen

Er worden ongeveer 13 caracans gecontroleerd. In andere jaren hing er op die morgen een gezellige sfeer, mensen wisselden ervaringen uit en waren tevreden over de organisatie. 

Conclusie: Al met al een geslaagde happening, waarbij veel dank verschuldigd is aan de hard werkende deskundigen en aan René Van Wiggen voor het gebruik van zijn bedrijfshal en de voorzieningen.